Oedeemtherapie: Lymfedrainage ad modum Vodder

OedeemtherapieDe meeste mensen kennen manuele lymfedrainage, ook wel oedeemtherapie genoemd, van vrouwen die borstkanker hebben gehad. Vaak hebben deze vrouwen na een operatie aan de borst last van ophoping van vocht in de arm/hand aan de geopereerde zijde. Lymfedrainage (Manuele LymfeDrainage ad modum Vodder) wordt dan toegepast om lymfebanen te activeren en zo het vocht weer af te voeren. Natuurlijk geldt dit niet alleen bij borstkanker, maar ook bij ander vormen van kanker waarbij vochtproblemen ontstaan.

Wat veel mensen niet weten is dat MLDV voor nog veel meer aandoeningen gebruikt wordt. Denk aan zwellingen na botbreuken/operaties/sportblessures, koude benen, (lymfe)oedeem aan arm/hand of been/voet. Maar ook bij chronische neusverkoudheid, hoofdpijnklachten en migraine. MLDV zorgt ervoor dat het lichaam weer in balans komt wat betreft de vochthuishouding, maar ook hormonaal.

Vaak wordt MLDV toegepast als ondersteuning van de reguliere fysiotherapie. Het kan dus voorkomen dat u bij de sportfysiotherapeut terecht komt na een sportblessure, maar dat er tijdelijk MLDV wordt toegepast om eerst de zwelling weg te krijgen.

Ook past de oedeemtherapeut lymfe-taping toe bij littekenverklevingen of bij vaste vormen van oedemen om het weer los te krijgen. En de oedeemtherapeut kan ook zwachtels aanleggen bij arm/hand of been/voet.

MLDV start altijd met de therapie bij de basis. Deze bevindt zich rond de hals en aangezicht. Van daaruit werkt de therapeut in een aantal behandelingen naar het aangedane gebied. Belangrijk bij deze therapie is dat zowel de therapeut als de patiënt stil zijn. Dit omdat dat deel van het zenuwstelsel dat de lymfebanen aanstuurt zich bevind in het deel dat zorgt voor rust en ontspanning. Dus stilte vergroot het effect van de behandeling!

Voor eventuele vragen kun je bij onze oedeemtherapeut Maayke Oomen terecht, zij helpt je graag vooruit.


Specialist

Maayke Oomen

Maayke Oomen
Fysiotherapeut

Hoe beoordelen onze cliënten ons?

Aangesloten

Wij zijn geregistreerd en aangesloten bij onderstaande instanties.

  • ClaudicatioNet

Maak direct een afspraak of stuur een appje naar: 0475-350155

×