Fysiotherapie Daelenbroeck: Bekkenpijn

Bekkenpijn

U bevindt zich hier: home > wat doen wij > bekkenpijn

Het bekken bestaat uit een ring die gevormd wordt door 3 botstukken: de linker en rechter bekkenhelft met daartussen, aan de achterzijde, het heiligbeen (os sacrum).

De verbindingen tussen deze 3 botstukken vormen 3 gewrichten: Aan de voorzijde van beide bekkenhelften bevindt zich het schaambeen. Het linker en rechter schaambeen zijn aan de voorzijde van de bekkenring verbonden door een beweeglijke verbinding: de symphyse.

Aan de achterzijde van de bekkenring bevinden zich aan weerszijden van het heiligbeen de gewrichten met de achterzijden van de bekkenhelften: de SI-gewrichten.

Het bekkengebied vormt de verbinding tussen romp en benen en is belangrijk voor het overbrengen van krachten van romp naar benen en omgekeerd. De gewrichtsbanden van de SI-gewrichten behoren dan ook tot de sterkste banden van het lichaam. Voor het kunnen overbrengen van krachten moeten de SI-gewrichten stabiel zijn.

Afbeelding: krachten door het bekkengebied

Tijdens de zwangerschap treedt onder invloed van het zwangerschaps-hormoon relaxine een verweking op van o.a. gewrichtsbanden, ook in het bekkengebied. Dit houdt in dat de SI-gewrichten en de symphyse minder stabiel worden.

Dit proces is in zeker opzicht functioneel aangezien het zorgt voor een toename van de beweeglijkheid in het bekken waardoor de baby tijdens de baring makkelijker de bekkenring passeert. Bij sommige vrouwen zorgt deze bandenverslapping echter voor veel pijn en moeite met bewegen; er is dan sprake van bekkenpijn ofwel bekkeninstabiliteit.

Waarom de ene zwangere vrouw klachten krijgt en de andere niet is onduidelijk. Mogelijke oorzaken zijn: - van nature al soepelere banden hebben. - een drukker leven: baan, huishouden, gezin etc. Aan de zwangere vrouw worden hogere eisen gesteld door de maatschappij, maar ook door haarzelf.

Het is belangrijk dat er een balans is tussen belastbaarheid en belasting ofwel tussen wat het lichaam aan kan en wat je er mee doet. De belastbaarheid is tijdens de zwangerschap lager (o.a. door een verweking van de gewrichtsbanden) terwijl de belasting hoger is door een toenemend te dragen gewicht. Het is dan ook belangrijk om bij het optreden van klachten te zoeken naar een evenwicht tussen rust en activiteit om de balans tussen belastbaarheid en belasting zoveel mogelijk te herstellen.