Bekkenpijn

BekkenpijnBekkentherapie wordt toegepast bij mensen met problemen in het bekkengebied, de bekkenbodem, lage rug en buikregio. Veelal komen dit soort klachten voor tijdens of na een zwangerschap, rond de overgang of na operaties/bestraling in de onderbuik of prostaatoperaties. Bekkenklachten kunnen dus bij iedereen optreden.

Voorbeelden van bekkenklachten zijn

  • Incontinentie, ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
  • Veel en vaak moeten plassen.
  • Moeite met ontlasting.
  • Klachten a.g.v. een verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen.
  • Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen.
  • Seksuele problematiek.
  • Zwangerschap-gerelateerde bekkenpijn en lage rugklachten.

De bekkentherapeut kan je helpen om de controle over je bekkenspieren terug te krijgen en kan helpen in het voorkomen en behandelen van verschillende bekkenklachten. De spieren in je bekkenbodem zorgen ervoor dat je je urine en ontlasting kunt loslaten of ophouden als dat nodig is. Daarnaast spelen ze een grote rol bij houding, beweging, stabiliteit en hebben ze een belangrijke functie bij seksualiteit.

Het bekkengebied vormt de verbinding tussen romp en benen en is belangrijk voor het overbrengen van krachten van romp naar benen en omgekeerd. De gewrichtsbanden van de SI-gewrichten (bekkengewricht) behoren dan ook tot de sterkste banden van het lichaam. Voor het kunnen overbrengen van krachten moeten de SI-gewrichten stabiel zijn.

Tijdens de zwangerschap treedt onder invloed van het zwangerschapshormoon relaxine een verweking op van o.a. gewrichtsbanden, ook in het bekkengebied. Dit houdt in dat de SI-gewrichten en de symphyse minder stabiel worden.

Dit proces is in zeker opzicht functioneel aangezien het zorgt voor een toename van de beweeglijkheid in het bekken waardoor de baby tijdens de bevalling makkelijker de bekkenring passeert. Bij sommige vrouwen zorgt deze bandenverslapping echter voor veel pijn en moeite met bewegen; er is dan sprake van bekkenpijn ofwel bekkeninstabiliteit.

Het is belangrijk dat er een balans is tussen belastbaarheid en belasting ofwel tussen wat het lichaam aan kan en wat je er mee doet. De belastbaarheid is tijdens de zwangerschap lager (o.a. door een verweking van de gewrichtsbanden) terwijl de belasting hoger is door een toenemend te dragen gewicht. Het is dan ook belangrijk om bij het optreden van klachten te zoeken naar een evenwicht tussen rust en activiteit om zo te werken aan herstel of verlichting van de klachten.

Christof Frenken is bij ons in de praktijk degene die de bekkenklachten behandelt.


Specialist

Christof Frenken

Christof Frenken
Fysiotherapeut

Hoe beoordelen onze cliënten ons?

Aangesloten

Wij zijn geregistreerd en aangesloten bij onderstaande instanties.

  • ClaudicatioNet

Maak direct een afspraak of stuur een appje naar: 0475-350155

×